fbpx
10 tipov na cesty po Košickom kraji

Kladiete si otázku, čo by ste získali, ak  by boli cieľom vášho výletu Košice, druhé najväčšie mesto Slovenska? V tomto jedinečnou atmosférou dýchajúcom meste sa spája pocit pokojného útočiska s dynamickým životom v jeho uliciach. Je vstupnou bránou do prekvapivého regiónu prinášajúceho svojim návštevníkom príležitosti pre oddych i zábavu, pohľad na unikátne prírodné skvosty a architektúru a v neposlednom rade aj skvelú gastronómiu.  Poloha, blízke letisko a kompaktná infraštruktúra robia z Košíc ideálny východiskový bod pre vaše vlastné spoznávanie a dobrodružstvá. Dovoľte nám inšpirovať vás tipmi, ktoré zaručia, že vaša návšteva Košíc bude len prvou z mnohých.

  1. Desatoro historického centra – „TOP 10 Tour“

V úvode vášho poznávania sa určite obráťte na miestnych. Navštívte Regionálny informačný bod / Regional Information Bureau (RIB) na Hlavnej ulici, v samom centre starého mesta, a nechajte si skontrolovať váš „bucket list“ lokálnymi odborníkmi v regionálnom cestovom ruchu, ktorí vaše plány pomôžu vyskladať či vhodne doplniť. V ponuke RIB sú aj individuálne alebo skupinové prehliadky s príznačným názvom „TOP 10 Košice Tour“. Prevedú vás historickým centrom mesta  so skúseným anglicky hovoriacim sprievodcom, od ktorého sa dozviete určite oveľa viac, ako si dokážete sami vygoogliť. Pýtajte sa ho priamo na témy, ktoré vás najviac zaujímajú a nielen on, ale i Košice samé, vám odpovedia ponukou príťažlivej miestnej architektúry, výtvarného umenia, galerijných a muzeálnych expozícií, ale aj zábavy a príjemného uvoľnenia v multikultúrnej atmosfére, ktorá je pre Košice taká príznačná.

       2. Dóm Sv. Alžbety – perla gotiky

Historicky i kultúrne najvýznamnejšou pamiatkou Košíc je nepochybne Dóm sv. Alžbety, považovaný za najvýchodnejšiu gotickú katedrálu Európy. Pri svojich prechádzkach po košickom korze ju nemôžete prehliadnuť a keď vystúpite na jednu z jej veží, otvorí sa vám nielen pohľad na historické jadro mesta, ale i celá panoráma jeho aktuálnej modernej podoby v objatí okolitých vrchov. Pri prechádzke historickým centrom sa určite zastavte aj v najstaršej gastronomickej inštitúcii na Slovensku, založenej v roku 1542. Dnes je tu reštaurácia Pivovar Hostinec. Budova sa preslávila aj vďaka jednej z najvýznamnejších šľachtických svadieb európskej novovekej histórie – svadby Gabriela Bethlena s Katarínou Brandenburskou z roku 1626.

    3. Národné divadlo Košice – chrám umenia východu

V samom srdci mesta, v blízkosti Dómu Sv. Alžbety, sa nemenej pyšne vyníma neobaroková budova Národného divadla. Od konca augusta do konca júna ponúka priaznivcom vážneho umenia umelecky vysoko hodnotené predstavenia opery, baletu a činohry. Divadelná sezóna 2024/2025 sa ponesie v znamení 100. výročia vzniku divadla a uvedie nové baletné i operné premiéry. Budú medzi nimi napríklad tradičný balet „Don Quijote“, či obľúbená opera „La Traviata“ od Giuseppe Verdiho. V závere sezóny chystá Národné divadlo v Košiciach operetu „Čardášová princezná“ od autora Emmericha Kálmána  v originálnom naštudovaní v nemeckom jazyku.

4. Po stopách židovských pamiatok v Košiciach

Počiatky prítomnosti Židov na území dnešného Slovenska siahajú až do stredoveku. Po kedysi početnej židovskej komunite dnes na východnom Slovensku ostalo zachovaných niekoľko synagóg, škôl a cintorínov. Ortodoxná synagóga v Košiciach je jednou z najkrajších židovských pamiatok na Slovensku. Jej interiér je bohato zdobený nástennými maľbami v maurskom štýle a z pôvodného vybavenia sa v nej zachoval napríklad svätostánok a niektoré ďalšie prvky mobiliáru. V súčasnosti sa tu nachádza Múzeum židovskej kultúry. K ďalším pamiatkam pripomínajúcim židovskú náboženskú obec patria Nová ortodoxná synagóga na Moyzesovej ulici, Galéria Ľudovíta Felda a Feldov park, modlitebňa Sefardov (chasidov), Pamätník obetiam holokaustu a dva židovské cintoríny. Využite aj možnosť komentovanej prehliadky a podrobnejšie spoznajte históriu židovskej komunity v meste Košice. 

5. Spišský hrad – UNESCO

Slovenskou UNESCO pamiatkou číslo jedna je Spišský hrad, ktorý je zároveň jedným zo symbolov Slovenska. Tento šiesty najväčší hradný komplex na svete je lákadlom pre stovky tisíc návštevníkov nielen zo Slovenska, ale aj zo vzdialených krajín sveta. Hrad je výnimočný nielen svojimi rozmermi, ale aj unikátnym charakterom okolitej krajiny, v ktorej sa od 13. storočia majestátne týči. Jeho okolie sa totiž za stáročia nijako zásadne nezmenilo – nebolo urbanizované. A tak až podnes zachované otvorené výhľady a scenérie umožňujú návštevníkovi hradu preniesť sa v predstavách do čias stredoveku.

 

6. Dobšinská ľadová jaskyňa

Dobšinská ľadová jaskyňa je svetový unikát ukrytý v srdci Slovenska. Návštevníkov láka svojou fascinujúcou ľadovou krásou a magickou atmosférou už 150 rokov. Objavená bola v roku 1870 a dodnes je jednou z najstarších a najväčších ľadových jaskýň na svete. Objem jej ľadovej výzdoby sa odhaduje na 110 tisíc m3  a najhrubšia vrstva ľadu tu má 26,5 metra. Keďže vnútorná teplota zostáva v jaskyni trvalo pod bodom mrazu, je prechádzka jej ľadovými chodbami, v obklopení monumentálnych ľadových útvarov, nezabudnuteľným zážitkom i osviežením. A predstavte si, že do roku 1946 sa v jaskyni mohlo aj korčuľovať!

7. Kostoly so značkou Európskeho dedičstva (European Heritage Label)

Vydajte sa po stopách „Gotickej cesty“ v magickom regióne Gemer. Určite vás tu očaria jedinečné nástenné maľby, ukrývajúce sa v pôvodných stredovekých kostolíkoch v obciach Štítnik a Ochtiná. Raritná klenotnica gotických fresiek, ktoré zdobia steny viacerých kostolov v regióne, je zatiaľ turistami neobjaveným pokladom európskeho významu. Rozsahom obrovské diela talianskych majstrov fascinujú zobrazenými príbehmi, ich detailmi a farebnými kompozíciami. Preskúmajte tieto úchvatné sakrálne stavby a odídete plný dojmov a úcty k majstrovstvu stredovekých umelcov, ktorí po sebe zanechali takú výraznú a neopakovateľnú kultúrnu stopu.

8. Jediná lanovka svojho druhu – dobrodružná a autentická

Návrat do „analógovej“ minulosti zažijete pri jazde na citlivo zrekonštruovanej  jednosedačkovej lanovej dráhe, ktorá bola pôvodne uvedená do prevádzky už v roku 1970, a dnes je považovaná za jednu z najkrajších na Slovensku. Vedie krásnym prostredím národného parku Slovenský raj a poskytuje úchvatné výhľady na prírodnú scenériu jeho južnej časti. Trasa lanovky má takmer 2 kilometre, s prevýšením 221 metrov. Jazda trvá 20 minút a v cene sú aj príjemné zimomriavky z nečakaného dobrodružstva.

9. Herľany – studený gejzír

Len pár kilometrov od Košíc, v malebnej obci Herľany, sa nachádza jeden z mála studených gejzírov Európy. Svojimi pravidelnými erupciami, ktoré dosahujú výšku až 30 metrov, ponúka nezabudnuteľný zážitok a úchvatné divadlo prírody. Gejzír bol umelo aktivovaný v roku 1872 pri hľadaní zdroja minerálnej vody v miestnych kúpeľoch a dnes strieka v intervale 32 až 34 hodín. Jeho okolie je ideálne na oddych a prechádzky, pričom si návštevníci môžu vychutnávať pokoj a krásu prírody v kombinácii s naozaj unikátnym prírodným fenoménom.

10. Tokaj – víno kráľov s nádychom renesancie

Ďalším z výletov, ktoré netreba v Košiciach vynechať, je výlet za svetovo výnimočným tokajským vínom. Okrem vína však Tokaju dodnes dominuje aj významné miesto stredoeurópskej histórie – kaštieľ Rákocziovcov v Borši, ktorý je rodiskom najvýznamnejšej osobnosti protihabsburského povstania, sedmohradského kniežaťa Františka II. Rákocziho. Citlivo zreštaurovaný objekt, v ktorom sa môžete aj ubytovať a najesť, leží na južnom okraji malej tokajskej obce a ponúka modernú interaktívnu muzeálnu expozíciu. Zaujímavosťou tohto miesta je aj fakt, že v oblúku Rákocziho života sa jeho rodný kaštieľ úzko spája práve s košickým Dómom sv. Alžbety, kde je Rákoczi pochovaný.