fbpx
Slovaktravelcouple – Lanovka na Geravy

Ambasádori Kraja sveta: Viki a Dali zo Slovaktravelcouple sa previezli na Lanovke na Geravy

Slovenský raj je známy svojimi nádhernými turistickými trasami, tiesňavami a vodopádmi, no vedeli ste, že sa tam ukrýva aj niečo, čo vám umožní zažiť túto nádhernú prírodu z úplne iného pohľadu?

Lanovka na Geravy je jednou z tých skrytých pokladov, ktorá vás zavedie do výšok a ponúkne vám neopakovateľné zážitky. Keď sme sa rozhodli vyskúšať tento zážitok, nevedeli sme, čo presne nás čaká – no o to viac sme boli nadšení z toho, čo sme nakoniec zažili.

 

Nádherný výhľad na Palcmanskú Mašu

Jedným z najväčších zážitkov bol určite pohľad na Palcmanskú Mašu počas cesty späť. Ako sme sa začali vracať dolu, scenéria pred nami sa úplne zmenila – jazero Palcmanská Maša sa rozprestieralo pod nami v celej svojej kráse, obklopené zelenými lesmi a skalnými útvarmi. Ten výhľad nám doslova vyrazil dych. Dali bol nadšený a neprestával fotografovať, zatiaľ čo Viki ticho obdivovala tú nádheru a snažila sa tento okamih uchovať v pamäti čo najdlhšie. Napokon to zhodnotila za nás oboch Viki: „Vidieť Palcmanskú Mašu zhora je niečo, čo si budem pamätať ešte dlho.”

Prečo navštíviť lanovku na Geravy?

Lanovka na Geravy je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí chcú spojiť pohodlie s objavovaním prírody. Ako sme stúpali stále vyššie, cítili sme, ako sa nám pomaly otvárajú nádherné výhľady na okolitú krajinu Slovenského raja. Pre Viki, ktorá miluje prírodu, to bol okamih, kedy sa zastavil čas – len ticho, pokoj a krása všade navôkol.

Slovenský raj je známy svojimi nádhernými turistickými trasami, tiesňavami a vodopádmi, no vedeli ste, že sa tam ukrýva aj niečo, čo vám umožní zažiť túto nádhernú prírodu z úplne iného pohľadu?

Lanovka na Geravy je jednou z tých skrytých pokladov, ktorá vás zavedie do výšok a ponúkne vám neopakovateľné zážitky. Keď sme sa rozhodli vyskúšať tento zážitok, nevedeli sme, čo presne nás čaká – no o to viac sme boli nadšení z toho, čo sme nakoniec zažili.

Dali, ktorý sa na začiatku zameriaval na technické detaily lanovky a jej spoľahlivosť, rýchlo zabudol na svoje obavy, keď uvidel ten nekonečný zelený horizont a modrú oblohu. Toto je presne to, čo som potreboval – vyčistiť si hlavu a len si užívať prírodu.

Ideálne pre rodiny s deťmi

Lanovka na Geravy je vhodná nielen pre páry a dobrodruhov, ale aj pre rodiny s deťmi. Jazda je bezpečná a pohodlná, čo ocenia aj najmenší členovia rodiny. Deti budú nadšené z jazdy lanovkou a z nenáročných prechádzok na vrchol  Geravy, kde môžu objavovať prírodu a zároveň sa vyhnúť náročným turistickým trasám.

Pre rodičov je to skvelá príležitosť ukázať deťom krásy Slovenského raja bez stresu z dlhých túr, a pritom si spolu užiť nezabudnuteľný deň v prírode.

Relax pri vode: Vodné bicykle, kúpanie a Stratená píla

Po nádhernej jazde lanovkou sme sa rozhodli využiť čas pri Palcmanskej Maši a vyskúšať vodné aktivity. Hoci sme plánovali paddleboarding, nakoniec sme sa rozhodli pre jazdu na vodnom bicykli – a neľutovali sme ani chvíľu.

Vybrali sme sa na jazdu po hladine jazera a zamierili až k magickému miestu – Stratenská píla. Tento kút Palcmanskej Maši bol ako stvorený na pokojné obdivovanie prírody, obklopený hustými lesmi a s krásnym výhľadom na okolie. Cítili sme sa, akoby sme objavili skryté miesto, ktoré len málokto pozná.

„Jazda na vodnom bicykli až k Stratenskej píle bola fantastickým záverom nášho výletu. Bol to pokojný a očarujúci zážitok,“ zhodnotila Viki, ktorá si užívala každý okamih.

Palcmanská Maša je však obľúbeným miestom nielen na vodné aktivity, ale aj na kúpanie a opaľovanie. Pokojná atmosféra a čistá voda sú ideálne pre relax pri vode, kde si môžete oddýchnuť po aktívnom dni.

Praktické informácie

Ak sa rozhodnete navštíviť lanovku na Geravy a okolie Palcmanskej Maši, je dobré vedieť pár praktických vecí:

Parkovanie: Počas sezóny je v obci Dedinky k dispozícii platené parkovanie za 5 eur na deň. Parkovacie miesta bývajú obmedzené, preto odporúčame prísť skôr, aby ste si zaistili miesto.

Stravovanie: Ak budete hľadať miesto, kde sa dobre najesť, rozhodne odporúčame reštauráciu Pastierňa. Táto reštaurácia, ktorá sa stala Najlepšou reštauráciou na Dedinkách, ponúka výborné jedlá s domácou atmosférou. Domáce hranolky a autentická chuť jedál nás úplne dostali – naozaj sa tu varí ako doma.

Čo si so sebou vziať

  • Pohodlné oblečenie a obuv: Hoci jazda lanovkou nevyžaduje špeciálny výstroj, ak plánujete aj ľahšiu turistiku alebo prechádzku po okolitých horách zvoľte pohodlné oblečenie a obuv vhodnú na pohyb v prírode.
  • Fotoaparát alebo mobil s dobrým fotoaparátom: Výhľady z lanovky na Geravy a na Palcmanskú Mašu sú úžasné a budete si chcieť tieto momenty zachytiť. Nezabudnite teda na fotoaparát alebo smartfón s dobrou kamerou.
  • Voda, malé občerstvenie a plavky: Aj keď na vrchole Gerávy alebo pri Palcmanskej Maši možno nájdete občerstvenie, je dobré mať so sebou fľašu vody a niečo malé pod zub. A ak sa plánujete kúpať, určite si nezabudnite plavky a uterák. V letných mesiacoch je kúpanie v Palcmanskej Maši skvelým spôsobom, ako sa osviežiť.

Lanovka na Geravy a okolie Palcmanskej Maši ponúkajú dokonalý mix relaxu a dobrodružstva. Či už prichádzate za výhľadmi, rodinnými aktivitami, alebo jednoducho túžite po dni strávenom v prírode, toto miesto vám poskytne všetko, čo potrebujete na skvelý výlet.

 

 

Viac inšpirácií nájdete na sociálnej sieti Instagram a účte @slovaktravelcouple